27 juli 2023Nieuws

Wandel met korting door en voor de Wadden

Tussen Slik en Zand en de Waddenvereniging werken al jaren samen om Waddenzee Werelderfgoed onder de aandacht te brengen van een zo groot mogelijk publiek. In 2023 ontvangen lezers van het magazine WADDEN van de Waddenvereniging 20% korting op deelname aan het wandelevenement Tussen Slik en Zand.

Zo wandel je met korting door en voor de Wadden:

  • In september 2023 verschijnt het magazine WADDEN. Wil jij dit magazine niet missen? Schrijf je in als lid via de website van de Waddenvereniging.
  • In de rubriek GenietWad van het magazine WADDEN vind je de kortingscode waarmee je je in kunt schrijven met 20% korting.
  • Er zijn maximaal 75 tickets die aangeboden worden met deze speciale korting, dus wees er snel bij!

Wat je lief is, wil je beschermen. Daarom vinden we het belangrijk dat je het waddengebied kunt beleven. Door jouw deelname aan het wandelevenement Tussen Slik en Zand kun jij ervaren hoe bijzonder de Waddennatuur is die om onze bescherming vraagt. Wil je meer doen? Draag bij aan de bescherming, het behoud en herstel van het waddengebied op een manier die bij jou past. Zo kan de Waddenvereniging onafhankelijk van overheidssubsidies doen wat goed is voor de Wadden. Ga voor meer informatie naar www.waddenvereniging.nl/doemee

Waddenzee Werelderfgoed
Als deelnemer aan Tussen Slik en Zand kun je genieten van alles wat het waddengebied zo bijzonder maakt: je kunt zien hoe de natuur steeds verandert onder invloed van wind, water en getij, je ziet planten en dieren die zich staande weten te houden in extreme omstandigheden en je kunt genieten van een open landschap met rust, weidsheid en duisternis wat je bijna nergens anders in Nederland nog vindt. Niet voor niks wordt de Waddenzee gezien als ‘onvervangbaar en uniek voor de wereld’ en draagt het de titel Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Wil je meer weten over het waddengebied? Lees dan verder op de website van de Waddenvereniging.

Ameland en de Waddenvereniging

Het eiland Ameland is sterk verbonden aan de oprichting van de Waddenvereniging op 17 oktober 1965. De overheid had in die tijd vergaande plannen om twee dammen naar Ameland aan te leggen. Ingepolderd kon het van nut zijn voor landbouw, militaire oefeningen of bloembollenteelt. De 16-jarige scholier Kees Wevers uit Kortenhoef hoorde over de plannen en zag zijn droom om ooit te kunnen wadlopen in duigen vallen. Hij stuurde daarop brieven naar kranten waarin hij iedereen opriep om ‘te strijden voor het behoud van het Waddengebied zoals dat nu is!’ Zijn protest had succes. De dam kwam er niet. De Waddenvereniging zet zich nog steeds in voor het behoud en de bescherming van de Waddenzee.

Plannen om Ameland door een dijk of dam te verbinden met de vast wal zijn van alle tijden. Ook al ver voor de jaren ’60 waren er plannen om Ameland te verbinden met de vaste wal. In 1872 werd er zelfs daadwerkelijk een slibdam aangelegd tussen Buren en Holwerd. Deze bleek alleen niet bestand te zijn tegen de natuurkrachten in de Waddenzee. Na 9 jaar werd de dijk tijdens een storm weggeslagen. Resten van de dijk kun je nog zien vanaf de waddendijk op Ameland. Twee kilometer ten zuidoosten van het dorp Buren staat er ook een informatiebord waarop de dijk wordt vermeld.

SPONSORS & PARTNERS

Schrijf u in voor de Tussen Slik en Zand nieuwsbrief