14 april 2019Nieuws

Aan de vooravond van het wandelevenement, op vrijdag 18 oktober, bieden wij een informatief en inspirerend avondprogramma in de prachtige ruimte van het Aquarium in het Natuurcentrum aan de Strandweg.

Crossbill Guide WaddenBioloog en auteur van Crossbill Guide WADDEN , Dirk Hilbers zal u tijdens deze avond meenemen in zijn verhaal over “De grote trek”. De Wadden en in het bijzonder Ameland gezien door de ogen van de miljoenen trekvogels die jaarlijks Waddenzee Werelderfgoed bezoeken.

“Ieder voor- en najaar passeren honderdduizenden, zo niet miljoenen trekvogels Ameland. Sommige ervan volgen de lijn van de Waddeneilanden, snel en hoog in de lucht, vrijwel uit het zicht van de wandelaar. Anderen ‘hoppen eiland’ en zoeken beschutting in de struiken of rusten achter een zandduin. Over de Noordzee zwermen zeevogels achter de branding terwijl het Waddenslik een wegrestaurant is voor steltlopers.

Weinig gebieden in Europa combineren een perfecte ligging met een enorm voedselaanbod zo perfect als de Waddenzee. De Waddeneilanden zijn dan ook een schitterende plek om de Grote Trek mee te maken.

Maar dan moet je wel een beetje weten waar je moet kijken. De windkracht- en richting stuwt de vogeltrek het ene moment op en jaagt de vogels het volgende moment juist in grote snelheid voort. Het landschap zelf leest een trekvogel heel anders dan wij. Afhankelijk van de tijd van de dag bestaat Ameland uit potentiële rustplekken, bij-tankstations, invoegstroken, gevaarlijke kruisingen snelwegen en ommetjes.

De wandelingen van Tussen Zand en Slik hebben dit jaar de Grote Trek als thema. We bekijken Ameland door de bril van de trekvogel en krijgen een nieuwe kijk op zowel het eiland als de vogels die er langskomen.”

Tijdens de wandeling op zaterdag 19 oktober voert de route langs verschillende erfgoedbakens die te maken hebben met het verhaal van de grote trek.

Kijk voor meer informatie over Dirk Hilbers op de website van de Crossbill Guides.

Vrijdag 18 oktober 2019
Natuurcentrum Ameland 20:30 (Kaart)
Opgave via het inschrijfformulier
Kosten € 7,50 (inclusief koffie/thee)

SPONSORS & PARTNERS

Schrijf u in voor de Tussen Slik en Zand nieuwsbrief