11 oktober 2018Nieuws

Avondprogramma Tussen Slik en Zand 2018

Aan de vooravond van het wandelevenement, op vrijdag 19 oktober, bieden wij een informatief en inspirerend avondprogramma in de prachtige ruimte van het Aquarium in het Natuurcentrum aan de Strandweg.

Emeritus-hoogleraar Arctische en Antarctische studiën en voormalig directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen Louwrens Hacquebord zal u tijdens deze avond meenemen op een reis door de walvisvaartgeschiedenis van Ameland. Met het dagboek van Hidde Dirks Kat als uitgangspunt zal Louwrens Hacquebord via verschillende invalshoeken vertellen over een belangrijk deel van de Amelander geschiedenis en ook laten zien hoe dit nu nog zichtbaar en tastbaar is op het eiland. Tijdens de wandeling op zaterdag 20 oktber voert de route langs verschillende erfgoedbakens die te maken hebben met deze geschiedenis.

Louwrens Hacquebord is emeritus-hoogleraar Arctische en Antarctische studiën en voormalig directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van archeologie, geschiedenis en fysische geografie. Hij bestudeert onder meer (de gevolgen van) het smelten van de poolkappen. Hacquebord studeerde Fysische geografie aan de Universiteit Utrecht en Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hacquebord is actief in de International Arctic Science Committee (IASC), waarvan hij van 2000 tot 2008 vice-voorzitter was.

Hacquebord is enkele tientallen keren naar het poolgebied geweest om de resten van de nederzettingen van de Noordse Compagnie te onderzoeken. Recentelijk is hij met de Koninklijke Marine nog op expeditie naar Jan Mayen geweest. In januari 2015, de maand waarin het Arctisch Centrum 45 jaar bestaat, verscheen van hem Wildernis, woongebied en wingewest: een geschiedenis van de poolgebieden. Historie en ontwikkeling Arctisch gebied; Poolonderzoek; Gas-, olie- en steenkoolwinning poolgebieden.

Kijk voor meer informatie over Louwrens Haquebord op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vrijdag 19 oktober 2018
Natuurcentrum Ameland 20:30 (Kaart)
Opgave via het inschrijfformulier, kosten € 5,00

SPONSORS & PARTNERS

Schrijf u in voor de Tussen Slik en Zand nieuwsbrief